Колко често трябва да се сменя матракът?

Колко често трябва да се сменя матракът?

Ако се чудите дали е време за матрак, вероятно е така. Няма универсално правило, но ако матракът ви е станал неудобен или има очевидни признаци на износване, вероятно е най-добре да потърсите замяна.

Oбщи препоръки

Средната продължителност на живота на един матрак е около осем години. В зависимост от качеството и вида на модела може да получите малко по-дълъг или по-къс.

Какви матраци има?

Матраци с Пружини. Качествените независими пружини могат да издържат до 10 години, а понякога и повече, ако матракът е двулицев и може да се обръща за равномерно износване.

Пяна, с ефект на мемори пяна. Материалът и плътността на пяната ще определят колко нощи ще ви издържи матракът. При правилна грижа можете да прогнозирате 10 до 15 години.

Латекс. Тук всичко зависи от това дали става въпрос за естествен или синтетичен латекс. Някои от тях имат гаранция от 20 или дори 25 години.

Хибрид. Такива матраци представляват сложна структура от няколко слоя: пяна и пружини – и тук всичко се определя от качеството на съставните части.

С омекотяващи слоеве отгоре. Изглежда, че допълнителният слой би трябвало да помогне, но той се влошава с течение на времето и може да направи повърхността за спане на бучки, преди това да се случи с обикновен матрак.

Водно легло. Въпреки че този тип матрак не е много популярен в момента, нека го споменем: той може да издържи от 5 до 10 години.

Защо трябва да смените матрака си?

С годините само виното става по-добро. Матракът, колкото и добър и скъп да е, в крайна сметка губи формата си, а провисването не допринасят за добър сън.

Освен това с течение на времето в матраците се натрупват прахови акари и други алергени, които са особено опасни за хора с алергии, астма и други респираторни заболявания.

Как да разбера кога е време да сменя матрака си?

Ако забележите един от следните признаци (още по-малко няколко), значи е време.

1) Степен на износване. Матракът ви не е „жив“, ако падате в ями, усещате бучки и навивки от пружини в гърба си.

2) Чужди шумове. Скърцането на пружините при движение означава, че те са износени и вече не осигуряват необходимата опора.

3) Болка в тялото. Когато матракът стане неудобен и вече не поддържа тялото ви така, както в началото, започвате да се събуждате със схванат врат, гръб и мускулна скованост.

4) Напредък на алергиите или астмата. Прахосмучене и редовното почистване помагат за известно време, но ако симптомите не изчезнат, е необходима промяна.

5) Събуждате се, когато партньорът ви се преобръща. Старият матрак вече не е в състояние да потиска импулсите от чужди движения.

6) Натоварването се е променило. Напълняхте ли или си намерихте постоянен партньор? Струва си да проверите ограничението за тегло на матрака.

Как да удължите живота на матрака си?

Нищо не е вечно, но ако се отнасяте по-внимателно към матрака си, той може да издържи малко по-дълго.

  • Използвайте протектор за матрак, за да го предпазите от влага, прах и други замърсители.
  • Уверете се, че матракът и леглото са с подходящи размери, че нищо не е провиснало или прегънато.
  • Обръщайте матрака на всеки 3-6 месеца, за да осигурите равномерно износване.
  • Почиствайте матрака си според инструкциите на производителя.
  • Периодично проветрявайте спалнята, за да намалите концентрацията на прах и влага.
  • При преместване дръжте матрака в изправено положение, за да предотвратите смачкване и повреда на пружините.
  • Дръжте домашните любимци далеч от леглото, за да не го надраскат или сдъвчат.
  • Не позволявайте на деца да скачат върху леглото, тъй като това може да повреди пружините и други части на матрака.
  • От време на време сваляйте чаршафите и покривалото, за да може матракът да се проветри.
  • Редовното почистване ще помогне да се сведе до минимум рискът от алергени и прахови акари. Поръсете сода за хляб върху матрака и го почистете с прахосмукачка след 24 часа, за да премахнете влагата и чуждите миризми. Матраците трябва да се почистват веднъж годишно.

Мога ли да кажа повече за преобръщането?

Този съвет се отнася за двулицеви матраци. Повечето модели, които се произвеждат в днешно време (напр. от мемори пяна), са едностранни и не се нуждаят от подобна хитрост.

Заключение

Прекарвате около една трета от живота си в леглото и добрият сън е от съществено значение за здравето ви. Имайте предвид това, когато решите да се примирите с неудобен матрак за още известно време. Една проста промяна може да има положителен ефект върху здравето на гърба, нервите и дихателните пътища. Ако болките и другите неприятни симптоми продължават, непременно се консултирайте с Вашия лекар.