Видове матраци с пружини

Видове матраци с пружини

Когато купуват матрак за легло, хората са много по-склонни да купят пружинен матрак. Производствената им технология е изпитана във времето и непрекъснато се усъвършенства, така че клиентите в повечето случаи не срещат никакви проблеми. Съществуват два вида конструкции: със съзависимо и независимо разположение на пружините.

Матраци с Бонел пружини

Съставните единици (пружини) в такива модели са направени качествено и са захванати помежду си със метални спирали и метални ленти в един цял блок.. Един матрак с пружини Бонел трудно може да се нарече ортопедичен, тъй като под въздействието на теглото в определена точка пружините провисват в съседните компоненти. По този начин човекът се оказва в нещо като хамак. Освен това с течение на времето пружините се износват бързо и започват да се трият една в друга, което предизвиква скърцане. Тази разновидност на състава се счита за икономична и е подходяща за апартаменти под наем и ваканционни жилища.

видове матраци с пружини бонел

Покет Спринг матрак

Всеки метален елемент в продуктите от този тип е поставен в специален текстилен капак (или джоб), свързан с други подобни елементи, само с лепило на водна основа. Оттук идва и наименованието „Покет спринг „джоб““. Твърдостта на блока се определя от дебелината на метала и броя на намотките: колкото по-дебели са те и колкото повече намотки съдържат, толкова по-твърд е продуктът. Когато се приложи тежест, се отклоняват само компонентите, които са подложени на натиск, а останалите практически не се влияят от това. Ортопедичните свойства на матрака се запазват напълно. Броят на единиците в стандартния модел е около 250 на квадратен метър с диаметър около 6 cm.

Модификация на независимия пружинен блок е „multipocket“. Пружините са по-малко (≈4,2 cm), а общият им брой е 500/m², което осигурява перфектна опора за гърба. Матраци с покет пружини ще намерите в магазините за матраци в страната.

Начинът, по който са изработени металните компоненти, също оказва значително влияние върху характеристиките на матрака.

Видове матраци с пружини

Производителите на матраци предлагат следните възможности:

  • Пружините са разположени шахматно, което прави матрака способен да издържи още по-голямо тегло – до 130 кг вместо 110-120 кг при класическите модели.
  • Многозонови модели. При тях теглото на спящия се разпределя неравномерно върху повърхността на матрака. Такива матраци подпомагат анатомично разположение на човешкото тяло, като обособяват определени зони на твърдост. За по-тежките части на тялото матракът използва редици от по-твърди пружини с повече намотки и тези зони могат да поемат по-голямо натоварване. Могат да бъдат обособени от три до седем сегмента.
  • Пружина в пружината. Най-малко популярният тип пружинен блок. Конструкцията включва допълнителна пружина във всяка или почти всяка пружина с по-малка височина и по-малък диаметър. Този метод на производство на единицата ѝ придава допълнителни поддържащи свойства, което е подходящо за хора с по-голямо тегло до 150 кг.

Колко често трябва да се сменя матракът?

Комфортни пълнежи

Качеството на даден матрак зависи до голяма степен от материала, поставен между пружинната единица или прошит в самата дамаска. За твърдите и средно твърдите модели обикновено се използва кокосово влакно – естествен и еластичен материал, който не е склонен към гниене или изсушаване. При меките варианти често се използва латекс или мемори пяна. При избора между меки и твърди версии трябва да се вземат предвид теглото на човека, неговият гръбначен стълб и броят на спящите лица.

Можете да поръчате матраци с покет пружини и онлайн.